20-22.4

On matkallaan aalloilla Airiston
Sofia, ryysyläinen
Kun taakseen hän katsoo niin siellä yhä on
tuttu tie joka kotiin vie
Jag har nyligen läst Johanna Holmströms bok Själarnas ö. Jag blev väldigt berörd av kvinnoödena, som Holmström så intensivt beskriver. Jag uppslukades av boken och tappade begrepp om tid och rum. Jag läste, grät och googlade. Och det gick på repeat. Då boken var slut blev det tomt. Vad skulle jag göra sedan?
Halki synkän veen
vene hiljalleen
lipuu saareen syrjäiseen
Halki synkän veen
lipuu hiljalleen
Seiliin soudetaan
Seiliin soudetaan
Det blev ett veckoslut på Själö tillsammans med ett glatt och muntert jäng naturfotografer. Vädergudarna var absolut inte på vår sida. Klarblå himmel och solsken är ju inte att föredra. De flesta naturfotografer trivs bättre i någon sorts busväder. Det gör definitivt jag.
Motiv skulle det ha funnits gott om. Själö är ett mycket vackert ställe och landskapen kunde beskrivas som nationalromantiska. Öns vackra miljö och dystra historia går inte alls hand i hand. Det är konfunderande.
Jos määränpää edessä häämöttää
Siel' saari on tuomittujen
Jos Seiliin ken joutuu, hän Seiliin myös jää
kuolemaan heikot soudetaan
Jag lät Själös dystra förflutna leda mig. Kristina, Elli, Sigrid, Amanda och Malin var i mina tankar då jag fotograferade och editerade. Min favoritperson var, sin vana trogen, snäll och samarbetsvillig. Hon agerade modell. Vi jobbade med längre slutartider för att få den olyckliga själen att fastna på bild. I editeringen ville jag ge bilderna ett gammalt stuk, men ändå förankra dem i nutid genom att hålla dem i färg. För mig är känslan i bilderna alltid det viktigaste. I de här bilderna ännu viktigare. Jag ville få fram en småkuslig, dyster, mörk och lite otäck känsla i dem. Själv är jag rätt nöjd med slutresultatet.
Halki synkän veen
vene hiljalleen
lipuu saareen syrjäiseen
Halki synkän veen
lipuu hiljalleen
Seiliin soudetaan
Seiliin soudetaan
Mukana naulat ja lautaa
niistä leposijan saa
Sata on Seilissä hautaa
ja satoja vielä kaivetaan
Den finska texten är Jenni Vartiainens fina låt, Seili.
15.4
Oj då! Halva april har svischat iväg! Pollenhelvetet har börjat och det är konstant fullt upp och fullt ös. Jobbar så mycket jag hinner och orkar, men motionerar också betydligt mera nu än tidigare. Det känns bra både i kroppen och knoppen. Kameran har jag dessvärre inte hunnit rasta. Det skall bli en ändring på det!
Inkommande onsdag blir det sista sessionen tillsammans med mina adepter på Hangon Kansalaisopistos kurs Valokuvauksen perusteet. Vilket trevligt jäng! Det har varit så roligt att undervisa dem och att följa med deras utveckling under året. I morgon ska vi hänga medborgarinstitutens utställning och också fotojänget skall vara med. Jag har tillbringat helgen med att skriva ut deras bilder och med att rama in dem. Och vet ni? Kaya, Kaija, Mariella, Kari, Pirjo, Kristiina, Tanja, Nina, Cami ja Tero - Olen ylpeä teistä.